ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕДИАТРИЯ

Повишена температура при децата

Какви са причините за повишена температура?

Водещата причина за повишена температура са вирусните инфекции. Вирусите причиняват често срещани заболявания като обикновената „настинка”, грип, кашлица, диария.

Бактериалните инфекции са по-рядко срещани от вирусните, но бактериите по-често причиняват сериозни инфекции като пневмония, инфекции на пикочните пътища, септицемия и менингит.

Какво да правим при повишена температура?

При повишена температура се влошава общото състояние на детето, то става раздразнително. Много важно е да го съблечете само по бельо, да не го завивате с дебели завивики, за да може тялото да отдаде толината към околната среда и така да се понижи температурата.

Давайте на детето достатъчно количество течности, за да предовратите възникването на дехидратация, тъй като при повишена температура нарастват водните загуби на тялото. Много често децата отказват да приемат храна при такива състояния, не ги насилвайте, достатъчно е да приемат течности.

Прилаганите по-рано „влажни обвивания” сега не се препоръчват. Това е така, защото кожните съдове се свиват, когато водата е прекалено студена. Това намалява отдаването на топлина, като вътрешността на тялото може да се затопли още повече и да се стигне до влошаване на състоянието на детето.

Когато температурата е над 38 градуса, можете да дадете paracetamol или ibuprofen в доза, определена според теглото на детето. Тези медикаменти се продават под различни търговски имена – Panadol, Nurofen, Tylol. Могат да се прилагат под формата на сироп или свещички.

Тези лекарства не лекуват причината за температурата, те действат само симптоматично.

Oбърнете внимание: paracetamol и ibuprofen не бива да се прилагат едновременно. След приложението на температуропонижаващо лекарство не можете да очаквате незабавен ефект; необходим е поне около 1 час, докато медикаментът се резорбира и започне да осъществява действието си.

Понякога, когато температурата трудно се повлиява, лекарят може да ви посъветва да редувате двата медикамента. В никакъв случай не трябва да превишавате указаната на опаковката максимална дневна доза! Paracetamol не трябва да се прилага по-често от четири пъти на ден, а ibuprofen – не по-често от три пъти дневно. Тяхното предозиране може да бъде опасно за здравето на вашето дете!

Aspirin е противопоказан при деца под 12 години поради описани случаи на чернодробно и бъбречно увреждане, предизвикани от приема му от деца с вирусна инфекция (Reye синдром)!

Наблюдавайте детето за поява на признаци на дехидратация

При повишена температура децата се потят повече и губят течности, а също така понякога отказват да приемат течност. Всичко това създава опасност от обезводняване, особено ако инфекцията протича с повръщане и с диария. Признаците на дехидратация са: сухота на устните, липса на сълзи, хлътнала фонтанела при кърмачетата, намалено уриниране, влошено общо състояние. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате съмнения, че детето ви е обезводнено!

Наблюдавайте детето за наличие на симптоми на сериозно заболяване

Повишената температура води до значително влошаване на състоянието на детето. Но когато тя не е обусловена от сериозно заболяване, обикновено спада бързо и

също толкова бързо състоянието на детето се подобрява и то възвръща обичайния си тонус.

Aко е налице сериозна инфекция, най-често състоянието на детето не се подобрява така бързо, то може да има и други симптоми – дихателни проблеми, нарушения в съзнанието, гърчове, главоболие, което се влошава въпреки приема на paracetamol и ibuprofen.

Обърнете внимание: Трябва да измерите температурата на детето 2-3 пъти през нощта, за да сте сигурни, че не развива сериозна инфекция.

 

Менингит и септицемия – какви са симптомите?

Две oт най-сериозните инфекции са менингит (възпаление на мозъчните обвивки)

и септицемия (наличие на бактерии в кръвта). Те са рядко срещани и повечето деца с повишена температура нямат такова заболяване. Но менингитът и септицемията са тежки заболявания, изискващи спешно лечение, поради което е важно родителите да познават симптомите им.

Често срещани ранни симптоми на менингит и/или септицемия. Първите симптоми обикновено са неспецифични, но симптоми, които често се появяват рано в хода на болестта, са: болки в краката – могат да бъдат толкова силни, че да затрудняват изправянето и ходенето; бледа или марморирана кожа, обрив –червеникави или виолетови петна, разположени в различни части на тялото, които не избледняват при натиск. Обрив не възниква при всички пациенти със септицемия и менингит, но е характерна особеност на тези заболявания, когато го има.

Други симптоми, които могат да са налице при бебетата с менингит или спетицемия, са:

–         Прекомерен плач – често има писклив плач, стенене или промяна в характера на обичайния за детето плач

–         Учестено или затруднено дишане

–         Повишена температура

–         Повръщане и отказ от прием на храна

–         Изразена раздразнителност – особено при вземане на ръце

–         Изразена сънливост – детето трудно се събужда

–         Бомбирана фонтанела – голямата фонтанела е над нивото на черепните кости, дори когато детето не плаче

–         Гърчове

Симотими, които се наблюдават при по-големите деца със септицемия и менингит, са:

–         Вратна ригидност – главата не може да бъде отведена назад

–         Главоболие – прогресивно влошаващо се

–         Ускорено дишане

–         Мускулно-ставни болки

–         Повишена чувствителност към светлина

–         Замаяност, объркване, странно поведение

–         Повтарящо се повръщане, понякога коремна болка или диария

Често тези симптоми се развиват бързо, в рамките на няколко часа. Те могат да се появят във всякаква последователност, като не е задължително всички от тях да са налице.

В заключение, повечето случаи с повишена температура са обусловени от банални инфекции, не са сериозни и не продължават дълго време. Но ако детето не се подобрява в рамките на няколко дни или има някой от гореспоменатите симптоми на сериозно заболяване, трябва да се консултира с лекар.

Статията написа Д-р Зорница Василева-Еникова 

 

Радка Минчева майка на Диана

От кога сте абонати на Вела? Ние сме може би едни от най-старите абоннати на Детска поликлиника Вела, тъй като нашият договор е с дата на подписване месец април 2004 година, т е ние вече 7 години сме абонати. От къде научихте за Вела? Съвсем случайно при разговор с една приятелка, която е зъболекар научих […]

Гергана Ганчева-Наневска, майка на Пресияна Наневска

От кога сте абонати на Вела? Абонати сме на детската поликлиника от 1 година и 4 месеца. От къде научихте за Вела? За детска поликлиника Вела знам от преди около 7 години, когато племенницата ми стана неин абонат. В моментите, когато съм я водила на преглед съм била свидетел на професионализма и мило отношение на […]

Димитър и Андрей Филипови

Ваши абонати сме вече почти две години и сме много доволни че Ви има. За клиниката научихме от наши приятели ,които ни дадоха брошура.И така ,вече две години сме спокойни ,че можем да разчитаме на професионалното и качественно обслужване на всички служители на Детска клиника ВЕЛА.Питате какво е за нас клиниката -Мястото , където сме […]

Malcare WordPress Security