ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕДИАТРИЯ

Повръщане при децата


Повръщане
(на лат. Vomitus) е рефлекторно изпразване на съдържимото на  стомаха, понякога и на дванадесетопръстника, през устата, често и през носа. Целият този процес се регулира от центъра на повръщането, който се намира в продълговатия мозък. Повръщането е комплексен процес, резултат от координираната  дейност на нервни пътища, мозък и мускули на гастроинтестиналния тракт. Възможно е да бъде предшествано от учестено дишане, повишено слюноотделяне, често преглъщане и да започне с неволеви позиви. Често регургитацията погрешно се интерпретира като повръщане. Регургитацията представлява спонтанно връщане на стомашно съдържимо в хранопровода и устната кухина и е резултат на гастроезофагеален рефлукс, в резултат на неправилно развит или незрял долен езофагеален сфинктер (най-често срещана в кърмаческа възраст). Тя трябва да се различава от повръщането, което представлява активен рефлекторен процес.

Различаваме 2 вида повръщане: протективно, което не се предшества от гадене и непротективно, което се предшества от гадене и евентуално повишено слюноотделяне.

Етиология. Ще се опитаме да категоризираме причините според възрастта и системите в човешкото тяло:

При деца до 1 месечна възраст трябва да се разграничи повръщането от регургитацията. Най-честите причини за повръщане са: гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), алергия към белтъка на кравето мляко/соя, вродени атрезии на храносмилателния тракт, стенози на храносмилателния тракт, трахеоезофагеални фистули, дубликатури, ингвинални хернии, малротация на червата, илеус, пиелонефрит, менингит, болестта на Хиршпрунг, холедохова киста, надбъбречна хиперплазия, Адисонова болест, органична ацидемия, дефекти в урейния цикъл, болести на натрупване, хидроцефалия, субдурален хематом и др.

До 12 месечна възраст освен гореспоменатите причини, повръщането може да се дължи на: среден отит, пневмонит, гастроентерит, фамилна дисавтономия (синдром на Riley-Day), вродена фруктозна непоносимост, митохондриални болести, вторична хидронефроза, малформация на Арнолд-Киари, прехранване, синдром на цикличното повръщане.

При деца от 1 до 11 годишна възраст най-честите причини за повръщане са: Адисонова болест, диабетна кетоацидоза, митохондриални болести, вторична хидронефроза, нефролитиаза, уремия, хидроцефалия, малформация на Арнолд-Киари, псевдотумор церебри, сътресение, субдурален хематом, субарахноидална хеморагия, синдром на Реи, мигрена, абдоминална мигрена, епилепсия, преживяне, отравяне,  синдром на цикличното повръщане, функционално нарушение, синдром на Munchausen.

При деца над 11 годишна възраст повръщането може да се дължи на: остър/хроничен синузит, стрептококов фарингит, пиелонефрит, менингит, гастроентероколит, инфекциозен колит, паразитози, H. pylori инфекция, гиардиаза, хепатит, чревна обструкция, ингвинална херния, малротация с волвулус, апендицит, безоар, дуоденален хематом, оперативни адхезии, ГЕРБ, еозинофилен езофагит, гастрит, стомашна/дуоденална язва, целиакия, болест на Крон, хроничен улцерохеморагичен колит, ахалазия, гастропареза, паралитичен илеус, холецистит, холелитиаза, жлъчна дискинезия, панкреатит, Адисонова болест, диабетна кетоацидоза, остра интермитентна порфирия, нефролитиаза, уремия, бременност, хидроцефалия, псевдотумор церебри, субдурален хематом, мигрена, абдоминална мигрена, преживяне, отравяне, булимия, синдром на циклично повръщане.

Понякога може да се предизвика от прием на лекарства за лечение на ракови заболявания, болкоуспокояващи (особено опиати), лекарства за сърдечни заболявания, диуретици, хормони, антибиотици, антиастматични медикаменти, стомашно-чревни препарати и такива, които преминават кръвно-мозъчната бариера; анестезия, миризми, визуална стимулация, болка и лош вкус.

Диагноза. Най-важният елемент от прегледа е снемането на подробна анамнеза. Особено внимание трябва да се наблегне на характеристиката на повръщането и придружаващите оплаквания.

  1. Време, връзка с храненето – сутрешното повръщане е характерно за метаболитни нарушения, повишено интракраниално налягане и ранна бременност. Повръщане почти веднага след нахранване е характерно за гастрит, язвена болест, както и за психогенно повръщане. Повръщане няколко часа след нахранване се асоциира обикновено със стомашна или чревна обструкция. Късно повръщане 6-12 часа след нахранване е свързано най-често с гастрална стаза или органно заболяване.
  2. Естество на повърнатите материи – повръщане на ясна кръв или на кафеникави материи (тип утайка от кафе) е характерно съответно за кървене от горната или долната част на гастроинтестиналния тракт. Когато повърнатата материя е чист стомашен сок, тогава най-вероатна диагноза е гастрит. Липсата на киселинност на повърнатите материи е характерна за стомашния карцином. Мизерере (фекулентно повръщане) е резултат на чревна непроходимост.
  3. Асоциирани симптоми – наличие/липса на коремна болка, операции, налични хернии, загуба на тегло, фебрилитет, признаци за диабет, данни за бъбречно заболяване, сърдечно заболяване, прием на лекарства, визуални нарушения, главоболие, световъртеж, шум в ушите, атаксия, менструален цикъл, данни за психоемоционален стрес.

На второ място стои физикалният преглед. Измерва се кръвното налягане, оглежда се устната кухина, проверява се кожата; изследват се дихателна система, сърдечно-съдова, храносмилателна, нервна и опорно-двигателна система.

В помощ на лекаря са лабораторните изследвания: пълна кръвна картина с кръвна захар, урина, биохимия (чернодробни ензими, амилаза, липаза, йонограма); ако пациентът е рисков за сърдечно-съдови заболявания или ако има отклонения от сърдечния статус – извършва се електрокардиография (ЕКГ). Допълнително могат да бъдат проведени:  ехография на коремни органи, рентгенография на гръден кош ;рентгенография на  корем (в право положение) с или без контрастна материя (наличие на хидроаерични нива при чревна непроходимост), компютърна аксиална томография, магнитен резонанс, фиброгастроскопия, фиброколоноскопия.

Лечение.

  1. Диетичен режим – препоръчително е да се консумират храни, които бързо напускат стомаха. Храни, които са тежки и мазни се храносмилат бавно и са предпоставка за продължаване на повръщането. Приемането на храни с ниско съдържание на мазнини и преобладаването на течности, приети често и на малки порции, може да облекчи повръщането. След повръщането пациентът не трябва да приема храна поне 1 час, след което е разрешен прием на малки порции супа/бульон или препечен хляб. Много е важно да се възстановят течностите, които се губят. Специалистите съветват да се приемат прясно изцедени сокове от джинджифил, ябълки и моркови.
  2. Билките, които са ефективни за облекчаване на гаденето и повръщането са: ябълков чай; чай от бергамот; сок от куркума.
  3. Антиеметични медикаменти – могат да бъдат назначавани само от лекар специалист след преценка на състоянието.

Кога трябва да потърсим лекарска помощ? Когато вашето дете повръща често; когато повърната материя е червена, кафява или зелена; когато отслабва/не наддава задоволително на тегло; когато уринира по-рядко и  отделя по-малко количество урина; когато е отпаднало; когато има температура над 38,3 oC; когато има ясна кръв в повърнатите материи или изпражненията; когато се изхожда повече от 2-3 пъти дневно. Обадете се на вашия лекар ако видите някои от следните признаци, характерни за дехидратация: сухота в устата, плач без сълзи, сухи пелени, по-тъмна урина.

Особено важно е поведението при кърмачета. Бебето трябва да се храни в изправено положение, да се скъсят интервалите между храненията и да се редуцира количеството храна; не трябва да се пропускат оригванията на всеки 3-5 минути. Важно е да не се притиска коремчето на бебето. Трябва да се избягват честите премествания непосредствено след хранене. Детето трябва да се държи в изправено положение за около 45 минути след това. Препоръчително е поставянето в специално положение в леглото (позиционно лечение) -главата по-високо спрямо тялото под ъгъл от 45о и обърната встрани.

Заключение.  Повръщането е често срещан симптом с различна етиология. Не винаги причинителят е вирус. Нерядко може сериозно да застраши здравето на детето. Препоръчваме ви да се консултирате с лекар педиатър или специалист гастроентеролог с оглед правилното диагностициране и лечение на причините, довели до него.

Д-р Антониос Сотиракис

Радка Минчева майка на Диана

От кога сте абонати на Вела? Ние сме може би едни от най-старите абоннати на Детска поликлиника Вела, тъй като нашият договор е с дата на подписване месец април 2004 година, т е ние вече 7 години сме абонати. От къде научихте за Вела? Съвсем случайно при разговор с една приятелка, която е зъболекар научих […]

Гергана Ганчева-Наневска, майка на Пресияна Наневска

От кога сте абонати на Вела? Абонати сме на детската поликлиника от 1 година и 4 месеца. От къде научихте за Вела? За детска поликлиника Вела знам от преди около 7 години, когато племенницата ми стана неин абонат. В моментите, когато съм я водила на преглед съм била свидетел на професионализма и мило отношение на […]

Димитър и Андрей Филипови

Ваши абонати сме вече почти две години и сме много доволни че Ви има. За клиниката научихме от наши приятели ,които ни дадоха брошура.И така ,вече две години сме спокойни ,че можем да разчитаме на професионалното и качественно обслужване на всички служители на Детска клиника ВЕЛА.Питате какво е за нас клиниката -Мястото , където сме […]

Malcare WordPress Security