ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕДИАТРИЯ

Сърдечни шумове при децата

Сърцето и неговата функция.

Сърцето е мускулен орган, чийто размер е колкото юмрука на човек. To е разположено в гръдния кош и се състои от четири кухини – две предсърдия и две камери. Тези кухини са свързани помежду си чрез клапи, които позволяват само еднопосочно движение на кръвта. Сърдечните тонове, които се чуват на слушалка, се образуват от затварянето на клапите.

В дясната сърдечна половина – дясното предсърдие и дясната камера, постъпва венозната кръв от цялото тяло. Това е кръв с ниско съдържание на кислород.  Дясната камера я изтласква към белодробната артрерия, в белия дроб кръвта се окислява и тази вече артериална кръв се насочва към лявото предсърдие и лявата камера. От лявата камера излиза аортата – най-големият кръвоносен съд в цялото тяло, чрез чиито разклонения окислената кръв се доставя до всички органи и тъкани.

Сърдечната честота зависи от възрастта на детето. Колкото по-малко е то, толкова по-висока е сърдечната честота. При новородените тя е 120 до 160 удара в минута, при кърмачета – между 90 и 120 уд/мин, между 1 и 10 години – 70-130 уд/мин, при деца над 10 години – 60-100 уд/мин. При плач на детето, при физическа активност и при състояния на повишена телесна температура сърдечната честота се ускорява.

Сърдечният шум е допълнителен звук, обусловен от ускоряване на кръвотока при преминаване на кръвта през сърцето и през големите съдове. Шумът се чува между сърдечните тонове и се долавя от лекаря чрез поставяне на слушалката върху гръдния кош на детето. Лекарите обикновено установяват, че детето има сърдечен шум по време на профилактични прегледи или когато то е с остра инфекция.

Сърдечните шумове имат шест степени. Степен 1 е най-тихият, едва доловим шум, а степен шест е най-силният. Шумовете, които са 4-та,5-та или 6-та степен са толкова силни, че причиняват вибрация на гръдната стена на детето; тя се долавя при поставяне на дланта върху гръдния кош.

Какво се случва, ако детето има сърдечен шум?

При повече от половината от децата се чува сърдечен шум на определен етап от живота им, като повечето такива шумове не означават, че има нещо патологично. Лекарите наричат тези шумове функционални. Те се обуславят от завихряне на кръвотока в нормално сърце и не са повод за притеснение.

Един от често аускултираните шумове е шумът на Still, наречен на лекаря, който за първи път го е описал. Той най-често се чува при здрави деца на възраст между три и седем години.

Физиологичните сърдечни шумове стават по-силни при ускоряване на кръвотока през сърцето, например при физическа активност на детето или при повишена телесна температура. При спадане на температурата или след покой на детето интензитетът на шума намалява.

При децата е по-лесно да се чуят сърдечни шумове, тъй като те имат по-тънки гръдни стени, с по-малко мастна, мускулна тъкан и кости, които се намират между сърцето и слушалката на лекаря. Много от сърдечните шумове се чуват все по-трудно с израстването на детето и някои от тях дори изчезват напълно.

Въпреки че повечето сърдечни шумове са невинни, понякога сърдечно заболяване може да бъде причината за шумовата находка. Може да съществува патологичен отвор в сърцето, някоя от сърдечните клапи може да не се отваря достатъчно или пък да пропуска кръв в обратна на нормалната посока. Ако педиатърът има съмнение, че шумът, който чува при детето, може да е обусловен от такъв проблем, то тогава той ще ви насочи към детски кардиолог.

Детският кардиолог е лекар, специализиран в диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания при децата. Той ще ви разпита дали сте наблюдавали някой от следните симптоми при детето – учестено или затруднено дишане, лесна уморяемост, засилено изпотяване, посиняване, изоставане във физическото развитие. Освен че аускултира сърцето със слушалка, той ще извърши и електрокардиограма (ЕКГ), в която настъпват патологични промени, ако е налице сърдечно заболяване, а също и ехокардиография (ЕхоКГ).

ЕхоКГ използва ултразвук и позволява да се визуализират всички сърдечни структури – преградите между отделните кухини, клапите, а чрез ДоплерЕхоК се изследва кръвотокът в сърцето и в големите съдове.

Чрез тези изследвания може да се установи със сигурност дали шумът, който се чува при детето, е функционален или се дължи на сърдечно заболяване.

При децата най-честата причина за патологични шумове са вродените сърдечни малформации (ВСМ). ВСМ са различни видове; една част от тях – например малък междупредсърден дефект, малък междукамерен дефект, след поставяне на диагнозата изискват редовни прегледи от детски кардиолог. Около 1/3 до ½ от тях се затварят спонтанно. При ВСМ с прояви на сърдечна недостатъчност (ускорена сърдечна честота, учестено дишане, уморяемост, уголемен черен дроб) се провежда медикаментозно лечение.

При други ВСМ – като вискостепенна аортна стеноза при новороденото, транспозиция на големите артерии, се налага извършването на инвазивна процедура – сърдечна катетеризация или сърдечна операция, в кратки срокове.

Голяма част от вродените сърдечни малформации могат да бъдат диагностицирани още преди раждането на детето – чрез ултразвуково изследване на бременната, т.нар. фетална ехокардиография.

Статията написа Д-р Зорница Василева-Еникова

Радка Минчева майка на Диана

От кога сте абонати на Вела? Ние сме може би едни от най-старите абоннати на Детска поликлиника Вела, тъй като нашият договор е с дата на подписване месец април 2004 година, т е ние вече 7 години сме абонати. От къде научихте за Вела? Съвсем случайно при разговор с една приятелка, която е зъболекар научих […]

Гергана Ганчева-Наневска, майка на Пресияна Наневска

От кога сте абонати на Вела? Абонати сме на детската поликлиника от 1 година и 4 месеца. От къде научихте за Вела? За детска поликлиника Вела знам от преди около 7 години, когато племенницата ми стана неин абонат. В моментите, когато съм я водила на преглед съм била свидетел на професионализма и мило отношение на […]

Димитър и Андрей Филипови

Ваши абонати сме вече почти две години и сме много доволни че Ви има. За клиниката научихме от наши приятели ,които ни дадоха брошура.И така ,вече две години сме спокойни ,че можем да разчитаме на професионалното и качественно обслужване на всички служители на Детска клиника ВЕЛА.Питате какво е за нас клиниката -Мястото , където сме […]

Malcare WordPress Security