ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЕДИАТРИЯ

Медии

От есента на 2011г Денонощна Детска Поликлиника започна серия публицистични предавания, всяка първа сряда от месеца, съвместно с Дарик радио, в рубриката „Клиника на шестия етаж”, посветени на различни теми от детското здравеопазване.

Ново здравно заведение за доболнично лечение на деца отваря врати в Пловдив. Детска поликлиника „Вела” ще започне прием на малки пациенти в своята втора база в града до края на годината. Това съобщиха в предаването на Дарик „Клиника на 6-ия етаж” педиатрите от „Вела” д-р Георги Янчев и д-р Иванка Вакрилова.
Новата сграда в идеалния център на Пловдив ще разполага с два пъти повече кабинети и ще приема деца само за диагностика и лечение. Профилактичната дейност ще се осъществява изцяло в старата поликлиника. По този начин рискът от заразяване на здравите деца ще се намали до минимум и ще се отдели повече внимание на всеки случай, обясниха педиатрите.

 Цялото интервю с д-р Янчев и д-р Вакрилова можете да чуете в прикачения звуков файл тук – Първо предаване

Противогрипните ваксини създават имунитет само срещу грипа, но не и срещу над 200 сезонни вируси, които циркулират и предизвикват сходни, но по-леки заболявания. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж” на Дарик педиатърът от денонощна детска поликлиника „Вела” д-р Елена Михайлова.

Според нея да защитиш детето от най-тежката форма на сезонна инфекция – грипа – е правилен ход и от здравословна, и от икономическа гледна точка. Много по-добре е да се заделят средства за една ваксина, отколкото после за цялостно лечение – за понижаване на температурата, витамини и антибиотик при усложнение, смята д-р Михайлова.

Тя приветства политиката на фирмите, които задължително имунизират служителите си в рисковия сезон. Хората с малки деца също трябва задължително да се ваксинират срещу грипа, тъй като при общуването си на работното място стават лесни преносители на заразата у дома, допълни д-р Михайлова.

Тя уточни, че ако след поставянето на ваксина се прояви заболяването, то това не означава непременно, че тя е причината за него. Тук е ролята на лекаря, който стриктно да прецени индивидуалното състояние на пациента, каза още д-р Михайлова. Взима се под внимание наличието на противопоказания и се преценява дали той е в инкубационен период на вирусно заболяване. Затова ваксините се поставят на абсолютно здрави хора, категорична бе тя.

По думите на д-р Михайлова няма ваксина, която да обхваща цялостния спектър на грипните щамове. Практиката е да се създават такива имунизационни медикаменти, които да се борят с най-тежко протичащите грипове.

Съвременните противогрипни ваксини са преживели много голяма еволюция. Те вече се изработват от фрагменти на самия вирус, при което няма начин да се предизвика размножаването му вътре в организма на имунизирания, смята д-р Михайлова.

Цялото предаване чуйте от прикачения звуков файл тук: Второ предаване

През последните години на здравната реформа педиатрията загуби статута си на самостоятелна дисциплина и медицинска практика със свой поток от пациенти. Грешка е сливането й с дейността на личните лекари. Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж” управителят на Денонощна детска поликлиника „Вела” д-р Атанас Янчев. Според него в национален мащаб това е довело до увреждане на детското здраве. Към днешна дата сме на едни от първите места в Европа по детска смъртност, допълни д-р Янчев.

В нашата поликлиника се стремим да следваме модел, който се фокусира върху педиатрията като същност и организация така, че да води само до положителни резултати, уточни д-р Янчев. По думите му успехът е в баланса между добрата медицинска практика в лицето на денонощното проследяване на състоянието на детето и постоянното обновяване на информацията в базата данни на пациентите. Регулярните прегледи на детето и ограмотяване на родителите за начина, по който да се грижат за него намалява риска от влошаване на здравето на малките пациенти, каза още д-р Янчев и допълни, че профилактиката също е много важна част от поддържане здравния статус на децата. Тя обаче е възможна само при една непрекъсната грижа от един и същи лекар, на който и родителите, и детето да имат доверие, уточни д-р Янчев.

Той подчерта, че в поликлиника „Вела” залагат на адекватното заплащане на медицинския персонал, който работи при тях. В бъдеще планират да подпомагат развитието на младите лекари от техния екип като им съдействат при специализации в България и чужбина.

Цялото интервю с докторите Янчев – баща и син – можете да чуете от прикачения звуков файл тук: Трето предаване

 

Радка Минчева майка на Диана

От кога сте абонати на Вела? Ние сме може би едни от най-старите абоннати на Детска поликлиника Вела, тъй като нашият договор е с дата на подписване месец април 2004 година, т е ние вече 7 години сме абонати. От къде научихте за Вела? Съвсем случайно при разговор с една приятелка, която е зъболекар научих […]

Гергана Ганчева-Наневска, майка на Пресияна Наневска

От кога сте абонати на Вела? Абонати сме на детската поликлиника от 1 година и 4 месеца. От къде научихте за Вела? За детска поликлиника Вела знам от преди около 7 години, когато племенницата ми стана неин абонат. В моментите, когато съм я водила на преглед съм била свидетел на професионализма и мило отношение на […]

Димитър и Андрей Филипови

Ваши абонати сме вече почти две години и сме много доволни че Ви има. За клиниката научихме от наши приятели ,които ни дадоха брошура.И така ,вече две години сме спокойни ,че можем да разчитаме на професионалното и качественно обслужване на всички служители на Детска клиника ВЕЛА.Питате какво е за нас клиниката -Мястото , където сме […]

Malcare WordPress Security